1 Ekim 2017 Pazar

Temple Grandin film analizi



       Temple Grandin bir otizmli çocuk olarak dünya ya geliyor. Bebeklikten çocukluğa geçişte; yaşı ilerledikçe, gittikçe agresifleşen, dört yaşına kadar konuşamayan kız, annesinin onun öğrenmesi için gösterdiği büyük çabalara rağmen, tepkisizliğini sürdürür. Ona küçükken otizm teşhisi koyan doktor, artık konuşamayacağını ve akıl hastanesine yatırılması gerektiğini söyler. Annesi ona konuşmayı öğretir ve sonra Lisede Fen Bilimleri öğretmeninin ondaki muhteşem görsel zekayı fark etmesi, onun için bir dönüm noktası olur. Hem öğrenmesi kolaylaşır, hem de kendini ispatlamayı başarır. Böylece kendine güveni artar. Yaz tatilinde gittiği teyzesinin çiftliğinde ineklerle ilgilenmesi, onlara olan merakını artırır. İneklerin aşılanması için yapılan makine sisteminin içinde ineklerin rahatladığını fark edince, kendisi de bu makineyi kullanmaya başlar. Annesinin ısrarıyla başladığı üniversitede, yeni çevresine alışabilmek ve üniversite hayatının kendisine yüklediği stresten kurtulmak için, yatılı kaldığı odada, kendisi için, ineklerde kullanılan benzer bir makine yapar ve kullanmaya başlar. Yeni oda arkadaşı olan görme engelli kızın da bu duruma onaylı kabul etmesi onun sosyalleşmesini ve hayata daha sıkı sarılmasını sağlar. Derslerindeki başarısı artar. Mezun olurken yaptığı konuşmada, makinem olmasa bugünlere gelemezdim, der. Üniversite sonrası yüksek lisans yapar. Çiftliklerdeki birçok kusuru fark eder. Sığırların kesim aşamaları ile ilgili birçok yeni taktik geliştirir. Dergilerde makaleleri yayınlanır. Sığırların ilaçlanması için bulduğu yöntem çok beğenilir.
Temple Grandin Amerikalı hayvan bilimi uzmanı ve Colorado Devlet Üniversitesi'nde profesör, yazar, otizm aktivisti ve hayvancılık sektöründe hayvan davranışları alanında danışman. Her çocuğun farklı yetenekleri ve öğrenme derecesi farklı bu yüzden karşılaştırma yapmanın yanlış olduğunu gördük bu filmde.
“Eksik değilim farklıyım”.








Her çocuk özeldir

Filmdeki 6 yaşındaki İşan öğrenme güçlülüğü olan bir çocuktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilişim teknolojisi günlük insan yaşamının bütünleşik bir parçasıdır. Bilgi önemli bir   işletme ve insan kaynağı olarak kabul edilirken, b...